Gölge Oyunları

Film Hakkında                                       

Yönetmen:
Guy Ritchie
Oyuncular:
Robert Downey Jr.,  Jude Law,  Rachel McAdams,  Kelly Reilly,  Noomi Rapace,  Stephen Fry,  Gilles Lellouche,  Jared Harris,  Eddie Marsan

Senaryo:
Arthur Conan Doyle,  Kieran Mulroney,  Michele Mulroney,
Senaryo (Kitap):
Arthur Conan Doyle


Yorum:                                                                                 
Sir Artur Conan Doyle tarafından yaratılmış olan ve ilki 1887 de yayınlanmış Sherlock Holmes ; onlarca macerası ile polisiye kitap dünyasının en çok okunan eserlerlerinden birisi. Elinde piposu ve İngiltere’de geyik avında kullanılan ‘Deerstalker’ tip şapkası ile dünyanın en meşhur dedektifi.
Zeki… İnanılmaz bir analiz yeteneği… Bilime ve gizeme adanmış bir hayat… Meraklı… Her şeye burnunu sokan, deneyen, tadan, okuyan, bakan bir deha… Kendini ve meraklarını dizginleyemeyen harika bir karakter… İnanılmaz yetenekler ve fizik güçlere sahip bir dedektif…
Hayatını okumak ve anlamak üzerine kurmuş biri, tanrının bir laneti olduğunu söylediği etrafında olanları, yaşananları, her şeyi gören bir göz…
Kendi adıma söylemeliyim ki, keyifle okuduğum ve beğendiğim kitapların film uyarlamalarından kitabın tadını alamazdım. Ama “Yüzüklerin Efendisi” ile başlayan ve bilgisayar teknolojisinin katkısı ile doyurucu bir görselliğe ulaşan  film tekniği; hayal ettiğinizden ötesinin yapabileceğini bize kanıtladı. Fakat kitapların kokusuna tutku ile bağlı o azınlığa hâlâ dahilim bende.
Guy Ritchie hızlı kurguların yönetmenidir. “Lock, Stock and Two Smoking Barrels (1998)” ve Brad
Pitt’ li “Snatch (2000)”. Bir saniye bile durmayan, aksiyon ve macera karışımı, çığırından çıkmış kurgu ve senaryosu ile çıldırmış karakterlerle dolu harika filmlerdi. Guy Ritchie Revolver ve RocknRoll ile biraz inişe geçmiş olsa da Shelock serisine başlayarak bize aksiyonların başarılı yönetmeni olduğunu yeniden hatırlatmıştı.Serinin bu ilk filminde de tempoyu yüksek ve heyecanı kesintisiz tutmayı başarmıştı.
“Sherlock Holmes: Gölge Oyunları” da yine Profesör Moriarty’ nin dünyanın altını üstüne getirecek kötü emellerinden bizleri Sherlock ve onun kadim dostu Dr. Watson’un kurtardığı keyifli bir macera filmi.

Kurgu inanılmaz; akıcı ve keyifli bir seyir sağlıyor. Özellikle aksiyon sahnelerinde yavaş çekim ve yüksek kalite görüntü ile etkileyici sekanslar yaratmış yönetmen. Toplu tüfekli bir kovalamaca sahnesi var ki bir yönetmenlik/kurgu masası harikası… Robert downey Jr.’ın aksiyona giden oyunculuğu, dahi ama birazda kaçık bir dedektifi başarıyla verdiği mimiklerinin de katkısı ile film sizi hiç yormadan akıp gidiyor. Kitapta ki Sherlock karakterinden daha modern bir duruşu var Guy Ritchie’nin Sherlock’unun. Mesela deerstalker şapkası yok. Yani kıyafetleri tabiri caizse daha ‘cool’… Komedi unsurları da eklenen karakter daha eğlenceli bir tipe bürünmüş. Zeki ve güçlü dedektif Sherlock Holmes.
Dr. Watson karakterinde Jude Law hatasız. Sherlock’un yaveri olarak ondan aşağı kalmayacak ve kendini tehlikenin içine atacak. Hikaye biraz da bize Watson’un penceresinden anlatıldığı için bu karakteri kimin oynadığı ya da nasıl oynadığı en az Sherlock karakteri kadar önemli. Jude Law bunu layıkı ile yerine getirebilmiş.
Zeka, entrika ve analiz. Sinemada az rastlanır bir polisiye uyarlaması ile Guy Ritchie karşınızda; “Sherlock Holmes: Gölge Oyunları”
Hemen İzlemek İçin                                                           


2 yorum:

  1. Gerçekten iyi bir yapım. Zaten serinin ilk filmi de çok yankı uyandırmıştı.Robert Downey Jr in oynadığı tüm filmlerin zaten ne kadar kaliteli olduğu tartışılmaz.

    YanıtlaSil
  2. 3.filmi ile daha da yankı uyandırabilir..

    YanıtlaSil